De ce creste leul ?

Salut,

Pentru ca nu am beneficiat de studii economice si nu lucrez ca economist, dar traiesc in Romania, sunt persoana potrivita pentru o analiza economica! Mai mult de atat, sunt chiar expert, dupa standardele presei autohtone!

Trecand la subiect, de ceva vreme leul a tot inceput sa creasca in raport cu EUR si USD. La inceput nu prea am fost atent, dar pe masura ce s-a tot apreciat pisica asta mioritica, am inceput sa fiu atent la ce se intampla...

Ca orice poveste buna de actualitate, incepem cu FMI. Nu o sa consum aici spatiu sa va explic de ce a fost creat FMI-ul sau cum a fost folosit in secolul al XX-lea. Va recomand aceasta carte pentru detalii (e foarte buna!): 

http://www.amazon.com/Confessions-Economic-Hit-John-Perkins/dp/0452287081/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1302624416&sr=8-1

In cazul nostru, guvernul a fost fortat sa imprumute bani de la FMI pentru a "salva" Romania de la faliment. Nu ca acest guvern ar fi fost interesat daca intra sau nu in faliment patria noastra mioritica... dar ei ce bani ar mai fi deturnat?!? Zis si facut! Am imprumutat de la FMI, am subventionat caldura si micii cu bere. Lumea nu a iesit in strada murind de frig si de foame... cainii au latrat, caravana a trecut mai departe si tot asa.

In secolul al XX-lea, FMI-ul imprumuta sume pe care stia ca nu le va recupera niciodata de la state precum Indonezia. Era un "cost" necesar pentru favoruri de care aveau nevoie statele capitaliste care finantau aceasta firma (Da, Fondul Monetar International este o firma privata. La fel si banca mondiala). E mai lunga povestea si daca vreti un rezumat al cartii mai sus mentionate, il voi scrie.
Revening la secolul al XXI-lea, FMI-ul NU mai are bani de aruncat si nici favoruri de cumparat. In secolul al XXI-lea, FMI-ul trebuie sa faca bani. Dar de ce au imprumutat Romania? Maneloteca Mioritica (adica tara asta) nu are cum sa plateasca acele imprumuturi. Fapt cunoscut de FMI si de actuala putere.

Gresit.

Poate nu avem PROFIT cu care sa platim acele datorii. Dar avem bunuri! Romania a castigat Insula Serpilor impreuna cu platoul continental din Marea Neagra, in defavoarea Ucrainei. Toate acele hidrocarburi sunt tocmai bune de vandut catre anumite companii care cotizeaza la FMI. Rosia Montana?!
Cu alte cunvinte, FMI s-a asigurat in primul rand ca ne impun printr-un guvern incompetent si usor de cumparat, masuri economice si fiscale care nu vor permite acestei tari sa plateasca datoria prin intermediul PIB-ului si de asemenea, ca avem ca tara destule active pe care le pot "cumpara" cand vor ei, prin conditii impuse de ei.

Am stat si m-am gandit ca resursele naturale "clasice" sunt insuficiente pana si cu cresterea pretului la petrol, gaze naturale si aur. Avem totusi doua companii extrem de importante care au o valoare extraordinara si care sunt... ale statului! Am inceput sa discut aceste idei cu cateva persoane acum 2-3 saptamani si culmea: astazi au ajuns din urma si evenimentele:
http://www.financiarul.ro/2011/04/12/autoritatile-ar-putea-atrage-35-miliarde-euro-prin-listarea-unor-pachete-din-hidroelectrica-si-nuclearelectrica/
Dar sa revin la ce vroiam sa spun initial. De ce creste leul? Economia merge in jos, puterea de cumparare scade si, ca urmare, si valoarea reala a monedei natioanale... si totusi leul creste. Explicatia se afla in rezerva de valuta a BNR. Banca Nationala a Romaniei a inceput cu ceva timp in urma sa vanda din aceasta rezerva pentru a cumpara lei de pe piata. Cumparand lei de pe piata, valoarea relativa a acestora creste. E vorba de vechea poveste cu cererea si oferta. Leii obtinuti sunt ulterior folositi de bugetul de stat (adica de guvern) pentru a mentine aparenta unei economii functionale.

Cu alte cuvinte, Romania vinde din rezervele de valuta pentru a evita falimentul. Intrebarea care ma macina pe mine este: ce facem in 2012? Anul 2012 este unul electoral. Daca rezervele statului aflate in visteria BNR se toaca pana atunci, cum va reusi puterea sa creeze o aparenta de bunastare in 2012 pentru a castiga voturile ignorantilor?

Presupun ca asta ramane de vazut si mai presupun, de asemenea, ca valoarea Hidroelectrica tocmai a crescut enorm in urma accidentului nuclear din Japonia si a inchiderii reactoarelor nucleare din UE.

Comments

Popular posts from this blog

Mobilitatea Electrica

The Cloud! (Eng)

Pretul care te Curenteaza